in vendar se vrti

Zambija 2020

3.01.2020 · Brez komentarjev

Naša Tavelka pravkar leti iz Adis Abebe v Lusako in nervozno čakam, da javi pristanek. Verjetno prihodnje tri mesece in pol ne bom mirno spala. Tavelka je res svetovna popotnica, marsikaj je že videla in doživela, ampak Afrika pa za moje pojme ni ravno južna Italija. Kakorkoli, to je zdaj tista pika na i, ki si jo je želela od začetka študija in vse dobro želim njej in ostalim članom odprave.

Leto 2020 smo dočakali mešanih občutkov. Dekleti sta praznovali s prijatelji in izbrancema, z Vrhovnim pa sva bila po dolgih letih sama doma. Na kavču. V miru. Načrti so bili seveda drugačni, Budapest je bil  pripravljen na pot na morje in v nizkem startu, a je v ponedeljek, po poskusu popravila toplotne črpalke postalo jasno, da je zadeva nepopravljiva. Hvala bogu za rezervno peč na trda goriva, ki nam je čez praznike ohranjala hišo toplo. Drugič, odkar smo vseljeni, se iz našega dimnika kadi. Prvič se je tisto leto, ko smo fasali žled in smo bili nekaj časa brez elektrike. Seveda bomo že kar na začetku leta doživeli finančni šok, saj bo potrebno čimprej kupiti nadomestno črpalko. Zadnja leta smo glede na starost obstoječe vedeli, da bo enkrat prišel ta dan, ampak neeee nooo, ravno za praznike :)

Smo pa zato zadnje dni več časa preživeli doma in skupaj, kar nam veliko pomeni. Čeprav je bilo videti, da ne bo mogoče pojesti vse hrane, ki smo jo nakupili in pripravili, smo to opravili z lahkoto. Tudi dva lonca sarm sta se kar nekako porazgubila, pa francoska, leča v solati, mrežna pečenka. Tortice. Pršut. Pojedli smo tudi prekajene postrvi, čeprav je šlo pri njihovi pripravi očitno nekaj narobe in jih ni bilo mogoče rezati na tanke rezine. Pojedli smo tudi zadnji dve sardinski hobotnici in creme brulle. S Tamalo sva ponovno spekli dve vrsti piškotov. Za nameček smo pomagali prazniti hladilnike tudi pri Žakljevih, Sovici in pri Bratcu. Danes kuham bučno juho iz lastnega pridelka, 10 kg muškatne buče. Pa polpete. Porova pita je terminirana za jutri.

Priznam, ne upam na tehtnico.

  • Share/Bookmark

Kategorije: vrtiljak0 odgovorov ↓

  • Trenutno ni komentarjev...Dodajte komentar..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !