in vendar se vrti

Kaj bomo pa danes jedli

21.08.2018 · Brez komentarjev

V naši družini se (skoraj) vse vrti okrog hrane. Uživamo v skupnih kosilih in večerjah, a skoraj nikoli ne tudi v enaki hrani. Tamala se izogiba zlasti omakam, Tavelka vsem mlečnim izdelkom, če pa že, pa morajo biti obvezno brez laktoze. Jaz se držim preizkušenih in tradicionalnih receptov, po katerih je hrana sicer njami, vendar se (skoraj) nič novega ne pojavi na mizi. No, mogoče je letošnja novost italijanska bučkina pita, ki jo naredim iz še čisto majhnih cuket, čeprav mi večinoma uidejo in kar čez noč zrastejo v velike buče. V kleti imam že celo skladovnico takšnih…Vrhovni pa je vse. Samo meso mora biti zraven :)

V nedeljo, ko smo se iz Bele krajine vrnili domov, smo ugotovili, da je pomivalni stroj do nadaljnega neuporaben in da bo treba do prihoda serviserja posodo pomivati na roke. Zato smo se dogovorili, da bo ponedeljkovo kosilo čim bolj enostavno in da bomo vsi zadovoljni s špageti in solato. Za nas tri, ki jemo omake, sem naredila paradižnikovo omako iz domačega pridelka. Potem pa se je začelo. To, da so bili namesto špagetov polnozrnati in navadni svedrčki, mi je bilo bilo sicer všeč, saj smo porabili dve napol prazni vrečki, ki sta se že nekaj časa valjali v omari. Tamala je jedla testenine z avokadom. Midva s paradižnikovo omako s tuno in parmezanom. Tavelka pa si je naredila bučkine rezance in jih prelila z močno izboljšano paradižnikovo omako, ki ji je dodala čebulo, olive in rožmarin. Za posladek pa sta carici pripravili še čokoladni sufle z malinami in to čisto po pravilih, s tekočo sredico in sploh. Smo se strinjali, da je bilo kosilo vrhunsko. O količini umazane posode pa ne bom izgubljala besed…

Vrhovni najraje vrže kaj na roštilj. Ampak tisto, kar na njegov roštilj pride, mora imeti res pedigre.  Maso za čevapčiče pripravlja sam, iz točno določenega kosa govedine, za katerega se pri mesarju predhodno pozanima o rodovnikih vsaj za tri generacije nazaj ;) Ravno prav na debelo zmleto meso začini in maso s posebej izdelanim kovinskim modelčkom oblikuje v pravokotnike, ki jih vsakega posebej zavije v folijo. Ti pravokotniki se prilegajo v natančno enako veliko tupperware posodo. Ko pride čas, pravokotnik razreže na tri dele in iz vsake tretjine naredi sedem čevapčičev. Pravokotnih seveda, da se lepše obračajo in bolj enakomerno spečejo – a bog ne daj prepečejo, kajti ker so goveji, so lahko v sredini še malce roza. Pečeni na oglju…poezija. Tudi burgerji so podobno slastni, pri čemer piko na i doda še odlična omaka po njegovem receptu, v katerem ne sme manjkati čilija. Še dobro, da je Tavelka iz Azije prinesla nov velik zavitek… Da sploh ne govorim, kako smo cmokali in se oblizovali zadnjič, ko sva pri mesarju Ivanetiču v Črnomlju kupila dva lepo zorjena kosa govejega šimbasa in ju je Vrhovni res odlično spekel…

Po vsem tem mesu se seveda prileže zelenjavna pavza. Mojstrica za zelenjavo je Tavelka. Včeraj nam je (puncam) za večerni prigrizek pripravila v pečici zapečen čips iz sladkega krompirja in kodrolistnega ohrovta, pa na palčke narezano rdečo peso in zblanširane bučkine rezance, vse to pa smo pomakale v omakico iz grškega jogurta in začimb. Božansko…A tudi Tavelko včasih malo zanese – na primer tokrat, ko je Tamali za darilo iz Azije prinesla vrečko durianovih bombonov. Smrdelo je, kot bi iz vrečke spustili besnega dihurja in mislim, da je samo Vrhovni dejansko pogoltnil to “specialiteto”. Tavelka je zagotavljala, da so bili tisti, ki jih je poskusila v Aziji, dejansko čisto užitni….

Za koktail tega poletja pa me je navdušila Branka. Rosato spritz se je prilegel v toplih večerih, ko je čez teraso z razgledom na kamniške hribe že zapihljala osvežilna sapica in so se zeleni in roza odtenki v kozarcu ujeli z barvami odhajajočega dne… Poletje gre počasi h koncu in steklenica rosata je žal prazna. Še malo, pa bomo že spet pili metin čaj z ingverjem. Tako gre to.

  • Share/Bookmark

Kategorije: kuhna0 odgovorov ↓

  • Trenutno ni komentarjev...Dodajte komentar..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !