in vendar se vrti

Vladavina mraza

1.03.2018 · Brez komentarjev

Zdaj vidim, da napovedi o zelo nizkih temperaturah niso bile iz trte zvite in da je bila odločitev, da najine načrtovane smučarske počitnice prestaviva, kar modra. Pri minus 26 pa smučanje res ni nobena uživancija, prav gotovo ne.

Spletni časopisi so te dni sicer polni zapisov o temperaturnih rekordih, nasvetih strokovnjakov o tem in onem, kar je povezano z mrazom in včeraj sem se prav nasmejala, ko sem naletela še na smernice, kaj je potrebno v  tem »hudem« mrazu jesti, da bi se človek z njim čim bolje spopadel…Očitno sem z jedilnikom zadela v črno. Pa ne zato, ker bi vedela, da so stročnice odlično orožje proti mrazu, ampak enostavno zato, ker si z Vrhovnim ta teden, ko deklet ni doma, dava duška. Čičerika, fižolova pašta, prebranec, vse v znamenju stročnic. Pleskavice in solatka za zraven, pa kremšnita ali borovničeva pita za povrh. Carsko! Morda pa zato tudi ne omedlevam od groze, ko na termometru kaže minus petnajst. Res se zunaj zadržujem bolj na kratko; na poti v službo, na malico, domov in občasno tistih par korakov od avtomobila do ciljne destinacije. Še dobro, da mi več ni treba…

Te dni še bolj dosledno skrbim, da imajo ptički vedno hrano v hišici in nahranim potepuške mačke, ki pridejo na teraso prosit za kakšen grižljaj. Zlasti, ker z užitkom pojedo tudi konzerve mokre mačje hrane, ki sem jo kupila po nasvetu veterinarja za Mucindo prejšnji teden, pa je ni niti povohala. Njeno mijavkanje je postajalo iz dneva v dan bolj hripavo, dokler iz njenega grla ni prihajalo samo škripanje…po dozi antibiotika se ji glas počasi vrača in spet bo imela veliko za povedat…

Tamala je za razliko od nas do sedaj uživala v precej toplejšem podnebju južne Španije. Pravzaprav so imeli deset dni prekrasnega in toplega vremena, primernega za kratke rokave, za plavanje v zunanjem bazenu in za  veliko kolesarskih kilometrov, včeraj pa je sibirska pošast z repom opletla vse do Andaluzije in tudi tja prinesla dež in veter. Ampak do nedelje, ko se spet vrnejo domov, bodo že še zdržali, magari v pokritem bazenu in malo mokri na teku.

Tavelka je ta teden kar v Ljubljani, saj ima vsako popoldne obvezne vaje in se ji ne zdi smiselno hodit  domov. Na faks se vozi s kolesom, čeprav pri 35 stopinj nižji temperaturi kot Tamala…Trpežne punce, ni kaj :)

  • Share/Bookmark

Kategorije: vrtiljak0 odgovorov ↓

  • Trenutno ni komentarjev...Dodajte komentar..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !