in vendar se vrti

Teater paradižnik

11.09.2016 · Brez komentarjev

Vrtičkarska bera je letos res neverjetna in babica Pavka, ki je včeraj prišla malo na obisk, skoraj ne more verjet, da na takšni zaplatici vrta toliko pridelam. Že skoraj celo leto imamo domačo solato – ko je zmanjkalo glavnatega radiča, motovilca in zimske solate, sem rezala tržačana. Ko smo se najedli ledenke in gentile, so začele kot nore delat kumare. Pa ta nizek stročji fižol in endivija. Pa skodrana endivija. Bučke zorijo že dva meseca brez prestanka, zvezda letošnjega leta pa je prav gotovo paradižnik.

Hiška za paradižnik je bila očitno pametna naložba, za sadike pa je tudi letos poskrbela soseda Tina. Kljub temu, da oskrba ni bila bogve kakšna in da so v nekem trenutku že popolnoma podivjali, je izplen nadvse razveseljiv. In še kar traja.

Vrhovni, ki se paradižnika v najrazličnejših izvedbah zlepa ne naveliča, pravi, da mu gleda že iz ušes. S Tavelko dan za dnem delava ubijalsko paradižnikovo solato z domačo bovško slano ovčjo skuto, šalotko in baziliko in zraven stokava od užitka. Tamala ne mara nobenih dodatkov, paradižnik pa obilno zalije z bučnim oljem in takšno solato brez pripomb je za kosilo in še za večerjo. Tudi babica Pavka okusa domačega paradižnika ne more prehvalit.  Posoda v kleti pa je še kar naprej polna zrelih in dišečih sadežev.

Ne morem se znebiti misli, da je mogoče posredi tudi kakšna škratovščina. Morda je palček, novi prebivalec mojega vrta, v kakšnem daljnem sorodstvu s škratom Kuzmo, ki je za nagrado enkrat dobil  šopek čarobnih rdečih jagod, ki si jih lahko jedel kar naprej, pa jih nikoli ni zmanjkalo… No, podobno se zdaj dogaja z mojim paradižnikom :) Naj še dolgo zori :)

  • Share/Bookmark

Kategorije: kuhna0 odgovorov ↓

  • Trenutno ni komentarjev...Dodajte komentar..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !