in vendar se vrti

Preporod

1.09.2016 · Brez komentarjev

Z Marjanom se srečujeva na triatlonskih tekmah. Oba pripeljeva na tekme mularijo; on tekmuje, jaz samo navijam. Marjan je človek, ki je vedno videti popolnoma zadovoljen s situacijo, nasmejan, nikoli se ne pritožuje.  Če sije sonce, je super, če dežuje, je pa tudi super :) Še nikogar nisem slišala, da bi tako lepo govoril o svoji ženi – pravi, da  je imel pač to srečo, da je srečal ljubezen svojega življenja in njegova Gabica ga zadovoljuje v vseh pogledih :) . Ta pozitivizem mi je pri njem neverjetno všeč. Ko se je pred leti oglasil pri nas, je s seboj prinesel nekaj knjižic o postu in spodbudnem učinku posta na človekovo telo in duha; knjižice so rezultat njegovih dolgoletnih lastnih izkušenj in pa številnih izvedb skupinskega postenja. Ker zapisano temelji na izkušnjah ljudi, ki so se postili, sem si rekla, da bom to nekoč zagotovo poskusila tudi sama. Ideja je zorela do letošnje pomladi, ko sem naštudirala razpisane urnike in se prijavila na edini termin, ki mi je zaradi službenih obveznosti sploh ustrezal, na avgustovsko skupino na idiličnem Jezerskem. Pa da vidimo :)

To je bilo Preporodovo 114. skupinsko postenje, presenečena sem naštela 30 udeleženk in udeležencev, tudi nekaj celebrities je bilo med njimi :) Nekaj nas je to izkušnjo doživljalo prvič, veliko pa je bilo rednih povratnikov.

V petek zvečer (na moj rojstni dan) smo se ob 17h zbrali v hotelu Planinka in našo predhodno individualno pripravo na post končali s sadno večerjo. V soboto zjutraj pa je šlo že zares – samo še tekočina in sem ter tja žlička medu v čaju lokalnega zeliščarja. Doma so se mi malce posmihali, ko sem jim poslala naš urnik, ki je vključeval zajtrk, kosilo in večerjo…ampak dejansko se je cel dan vrtel okrog teh obrokov. Po jutranji telovadbi smo imeli zajtrk (kozarec sveže stisnjenega soka pomaranč ali grenivke ali korenčka in jabolka), ob 13h smo imeli kosilo in ob 18h večerjo (topla precejena zelenjavna juha in sadno-zelenjavni sok v različnih kombinacijah). Tako želodec ni bil nikoli čisto prazen in na moje veliko presenečenje niti enkrat nisem občutila kakšne hujše lahkote. Smo bili pa res ves dan zaposleni: z jutranjo higieno, telovadbo, pohodi po čudoviti naravi, jogo, meditacijo, masažami, neobveznim klepetanjem in medsebojnim spoznavanjem, z različnimi predavanji, kulturnimi  vsebinami…skratka z vsem mogočim – pa tudi počitek po »kosilu»se je strašno prilegel, zlasti tiste prve dni.

Nekateri so imeli nekaj težav z glavobolom in slabostjo, meni pa razen rahle vrtoglavice tretji in četrti dan posta zaradi znižanega pritiska ni bilo nič (sem pač čisto resno vzela tudi pripravo na post). Me je pa kar precej zeblo in prav vesela sem bila, da sem imela s seboj dovolj toplih oblačil – še zlasti, ker je vmes prikolovratila v naše kraje hladna fronta in smo jutra začenjali pri 6 °C.

Devet dni brez konkretne, trde hrane je minilo kot bi mignil – res – in ko sem prišla domov, sem se počutila sveže in očiščeno. Tudi prehod nazaj na »običajno« hrano sem opravila po navodilih in brez težav. Veliko udeležencev je post nadaljevalo še doma – jaz letos na to nisem bila pripravljena, bi pa prav gotovo imelo večji učinek na moje zdravstvene težave. Ampak že takšno »prečiščenje« telesa je prav gotovo naložba v zdravje. In še posebej dragocen je odmik od vsakdanjega okolja, urnikov  in problemov, ki te ves čas pehajo v najrazličnejša čustvena stanja – ta mir in čas, ki ga lahko nameniš samemu sebi, je prav zenovska izkušnja :) Martina moja draga, zelo zelo se opravičujem, ker sem ob vsem tem pozabila na datume in tudi na tvoj RD…ampak saj veš, da ti iskreno želim vse naj naj, tudi če je malo zamude…

Zdaj se bom vsak dan sproti opozarjala, kako pomembno je upoštevati načela zdravega življenjskega sloga, ki naj bi vključujeval čimveč gibanja in zmerno prehrano s kar največ zdrave, ekološko pridelane zelenjave in sadja. Priporočam tudi vsem ostalim :)

Aja, stranski učinki 9-dnevnega posta: minus 1 kg ob pripravi na post, minus 2,5 kg v devetih dneh brez hrane in minus 1 kg ob ponovnem privajanju na normalno hrano. Kaj več od tega bi bilo pa za moj okus že preveč. In naslednje leto ponovim.

  • Share/Bookmark

Kategorije: kuhna
Tagano: ,0 odgovorov ↓

  • Trenutno ni komentarjev...Dodajte komentar..

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !