in vendar se vrti

Zimska solata

7.01.2016 · 3 komentarjev

Čeprav vrtu ne posvečam velike pozornosti niti za to ni pravega časa, na naši mali njivici pridelamo kar veliko domače zelenjave. Poleti so odlično obrodile kumare, bučke, brokoli in celo stročji fižol, solate pa je skoraj celo sezono dovolj za sproti… Tako kot prejšnja leta sem za jesensko solato posejala radič Palla Bianca (verjetno je bil vmes tudi kakšen Palla Rossa), saj mu očitno naša zemlja odgovarja in še odličnega okusa je, prav nič grenak…To je tudi letos ugotovila banda voluharska, saj so sadike julija začele veneti ena za drugo in kazalo je, da z obetavnim pridelkom ne bo nič…Pa je spet prišla na pomoč sreča v podobi sosedove Pepelke in skoraj prepričana sem, da je ona “izginila” nadležne ljubitelje radičevih koreninic in pridelek je bil razveseljiv. Ker se mi je v topli gredi endivija obdržala do božiča, radič pa na vrtu do prvega snega, se lahko malo považičkam, da še vedno z velikim užitkom jemo domač pridelek. V topli  gredi (ki je nastala iz strehe za paradižnik) pa je že v nastajanju zimska solata, ki bo v ugodnih vremenskih razmerah naše sklede napolnila že konec marca…

 • Share/Bookmark

Kategorije: kuhna3 odzivov ↓

 • stricmarc // 7.01.2016 20:11

  Pridna! Za voluharje odganjat sem našel v knjigi Škodljive rastline cesarski tulipan. Gomolj oz. čebulnica res smrdi in pušča neprijeten vonj. Morda ga še dobiš v cvetličarnah .

 • vrtačkavrtačka // 7.01.2016 22:35

  Hvala za nasvet, bom poskusila tudi to. Dobro je imeti več želez v ognju, čeprav se je sosedova mačka že drugo leto zapored super izkazala :)

 • Nevenka // 10.01.2016 14:00

  Čestitam za dober pridelek. Samo mimogrede, danes sem prvič kupila “živo” solato, to je tista, ki jo prodajajo z lončkom zemlje vred in koreninami.
  In moram reči, da je bila prav dobra, takole sredi zime ima res tisti pravi svež okus. Obrala sem zunanje listke, na sredini sem jih pustila za drugič, in vse skupaj položila malce večji lonček in na notranjo okensko polico. Mogoče bo pa še kaj odgnala…po potrebi jo bom malo zalila, pa da vidimo. Zelenjavnega vrtička ob moji hiški nimam, ker je vrt malce majhen in imam samo malo trate, rože in nekaj pokončnih drevesc, brez velike krošnje. Vendar mi je žal, večji vrt sem obdelovala prav z veseljem, in če bo sreča, bom nekoč speti imela večjega in zelo si želim imeti lasten sadovnjak. Vsi mi govorijo, da je to preveč dela. Nič zato, je tudi veliko več veselja in zadovoljstva s tem kar pridelaš in človek res ne ve kaj nas še čaka in bo dobro imeti svoj pridelek…Drugače je pa moja mama v davnih časih gojila za zimo radič štrucar in ga je shranila v klet zavitega v časopis in se je obdržal skoraj do pomladi…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !